2009 Reha Erdem yapımı Kosmos, Türk sinemasındaki ender fantastik tarz filmlerden birisi. Başrollerinde Sermet Yeşil ve Türkü Turan'ın oynadığı Kosmos, Kars'ın mütevazi ve soğuk bir kasabasına zorlukla gelen, doğaüstü güçlere sahip Battal'ın (Sermet Yeşil), bir diğer ifade ile Neptün'ün (Türkü Turan) ismi ile uyumlu olsun diye kendine taktığı isimle Kosmos'un, kasabada yaşadığı enteresan hikayesini konu alıyor.
Kosmos, kasabaya geldiği gün boğulan bir çocuğa özel güçleri ile hayat verir. İlerleyen zamanlarda başka kişilere de şifa veren Kosmos, kasaba tarafından dikkatli gözlerce etraflıca süzülür ama tam hakkında olumsuz görüşler ortaya çıkacakken, tekrar şifa verdiği bir vaka olunca şifacı olarak adlandırılır. Diğer taraftan Kosmos, Neptün'e saf ve tertemiz bir aşk ile bağlıdır ve her zaman savunduğu da aşkın temizliğini onda bulacaktır.
Film, önemle belirtmem gerekir ki, hem tarzı olsun hem de işlediği görseller ve verdiği mesajlar sebebiyle, birçok seveni çıkacağı gibi, birçok izleyiciyi de rahatsız edebilir. Kendine has bir kurgu geliştirme yeteneği olan Reha Erdem'in, çektiği filmleri bazen izlemek, bazen de anlamak gerçekten zor olabiliyor. Bu filmi de, daha önceki film yorumlarımda olduğu gibi, bu tarz filmleri sevmeyen kişiler beğenmeyecektir.
Filmdeki güzel şeylerle başlayalım. Uyuduğunu ve yemek yediğini hiç göremediğimiz, buna karşın sevdiği tek besin kaynağının avuç avuç yediği küp şeker olduğu Kosmos'un aşkın saflığı ile ilgili verdiği mesajlar çok güzeldi. İnsanın doğası ve Allah'ın her insanı doğru ve güzel şekilde yarattığı ancak insanların kötülüğü daha sonra kendisinin seçtiğini anlatması akılda kalıcıydı. Kosmos ve Neptün arasında yaşanan kendilerine has iletişimleri çok etkileyiciydi. Bu denli soğuk bir coğrafyada film çekmelerine rağmen bu oyuncular (ki diğer film ekibini de eklemek gerekir) bu soğuğu hiç hissettirmeden oynuyorlar. Reha Erdem'in en sevdiğim yanlarından biri de bu filmde de gösterdiği ışık ve kamera kullanımı ve geçişlerinin yine kendine has şekilde basit ama çok etkileyici olması.
Olumsuz yerlere değinecek olursak, Kosmos bu kadar temiz duygulara sahipken hırsızlık yapması, çalışmayı anlamsız bulması ve tembelliği seçmesi ve kadınlara yönelik duygu karmaşası insanı şaşırtıyor. Ayrıca, Kosmos rolündeki Sermet Yeşil'in sesinin zayıflığı sanki filmde biraz göze batıyor. Sesinin zayıflığına ilave olarak filmde zaten az olan konuşma sahnelerinin bazılarında, film son ses açıkken bile duyulmayan sesi, insanı sinirlendiriyor. O kısımları alt yazı ile okuyarak anlayabildim şahsen. Ayrıca Reha Erdem'in, farklı mesajlar verme gayreti sebebiyle olsa gerek filmde yer alan mezbaha sahnelerindeki kesim manzaraları biraz rahatsız edici geldi bana. Fazla yakın çekim, insanı oradaymış gibi gerebiliyor. Son olarak da ses ve ışık için olumlu yorumlarımdan ziyade, filmde genelde duyulan rüzgar ve fırtına seslerini fazlalığı kulak tırmalıyor. Keşke bunu biraz bastırabilselerdi.
Film iyi ya da kötü diyemeyeceğim ama izlenmesini tavsiye edebileceğim sanatsal tarzda bir film. Filmin olumsuz kısımlarına rağmen, 46. Antalya Film Festivali'nden En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni dallarından ödülle döndüğünü de hatırlatalım.
İyi seyirler...