17 Aralık 2013

World War Z (Dünya Savaşı Z)



Fütürist felaket senaryolarının sonuncusu, hatta en iyisi belki de World War Z ("Dünyalar Savaşı Z")...
Brad Pitt ve Mireille Enos'un başrollerinde oynadığı, yönetmenliğini Marc Forster'in yaptığı World War Z, içinde biraz I Am Legend (Ben Efsaneyim), biraz 28 Days Later ("28 Gün Sonra") izleri taşıyan ama ikisinin harmonisinin de bana göre üzerinde bir tat bırakıyor izleyicide.

Gerry Lane, Birleşmiş Milletler (BM) adına birçok ülkede görev almış, artık vaktini ailesiyle geçiren bir adamdır. Philadelphia, sokaklarında iki kızı ve eşi Karin Lane ile sıkışık trafikte birşeylerin yanlış gittiğini sezdiğinde artık çok geç olmuştur. Güney Kore'de başlayan ve sonrasında sayısız ülkeye yayılan, girdiği insanı tam bir zombiye çeviren virüs, bulaştığı kişiyi amaçsızca bir sonraki sağlıklı insanı bir an evvel ısırmaya teşvik etmektedir. Yaşanan kaosta, hızla ilerleyen vahşetten ailesiyle kaçmaya çalışan Gerry Lane, BM'in kendilerine yardım etmeleri şartıyla ailesini bir güvenli bir gemiye bırakarak virüsün ilk yayıldığı yere gidip milyonlarca insanın her saniye zombiye dönüştüğü bu salgını çözmeye gider. Güney Kore'den Kudüs'e uzanan yolculuğunda türlü gerilim ve macera Gerry Lane'i iştahla beklemektedir.





Öncelikle filmin gerçekçiliği senaryo anlamında insanı düşündürse de görsellik, oyunculuk ve makyaj anlamında kesinlikle izleyiciyi tatmin ediyor. O kadar aksiyonun içinde özellikle bir kaç sahne var ki tabiri caizse seyirciyi koltuğundan fırlatıyor. Oyunculuk konusunda Brad Pitt'i tartışmaya mahal vermeyen filmde bence dikkat çeken diğer bir oyunculuk da, Brad Pitt'e Kudüs macerasında ve sonrasında eşlik eden İsrailli bir bayan askeri oynayan Segen rolüyle izlediğimiz Daniella Kertesz'e ait. Asker gibi davranmayı, cesareti ve masumiyeti nasıl oynaması gerekiyorsa öyle oynamış Kertesz.

Filmin içinde çok hoşuma giden diğer sahne, Gerry Lane'in, zombi tarafından ısırılan birini bir - iki - üç-......- on bir - on iki! diye sayarak izlemesi ve on iki rakamının zombiye dönüşüm için eşik noktası olmasının gösterilmesiydi. Neredeyse ben bile o sahnelerde on ikiye kadar sayma mecburiyeti hissettim kendimde. 

Doğanın, kendisine nasıl davranılırsa, aynı şekilde hatta daha şiddetlice karşılık vereceğinden; insanların başına gelecek felaketlerin yine insan sebebiyle olacağına kadar farklı mesajlar içeren film, aksiyon, gerilim, bilim kurgu ve korku sınıflarını hepsinin hakkını fazlasıyla veriyor. Bu tarz filmleri izlemeyi sevenlere şiddetle öneriyorum.




Filmde özellikle Kudüs sahnelerinde birçok düşünceye dalıyor insan. Yönetmenin vermek istediği mesaj kiminin hoşuna gider kiminin gitmez ama insanı bu denli kısa sürede de olsa, dinlerin ve insanlığın kardeşliği, İsrail ve Duvar kavramlarının zekice gösterilmesi ve Gerry Lane'in İsrailli görevli ile konuşmalarında, görevlinin İsrail ile ilgili söylediği sözler bence çok akıllıca sahnelenmiş.

7.1'lik IMDB puanı bence kimseyi film hakkında olumsuz düşünceye itmemeli. Zombi, dünyanın sonu, büyük felaket, salgın, virüs..vs. konular göz önüne alındığında eğer bir film havuzu oluşturursak, ben bu filmi bu havuzun içinde ilk 10'a rahatlıkla sokarım.

Not: Filmin soundtrack'lerini de dikkatlice dinlemenizi öneririm, zira çok güzeller...

İyi seyirler..


İŞTE FİLMİN FRAGMANI

World War Z (Dünya Savaşı Z)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder