16 Aralık 2013

The Hobbit : The Desolation of Smaug ("Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları")


The Hobbit: An Unexpected Journey - ( Hobbit: Beklenmedik Yolculuk ) filminin devam filmi The Hobbit : The Desolation of Smaug ("Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları") yine izleyiciyi büyük bir maceranın içine çekiyor.


Yüzüklerin Efendisi'nin geçmişine yolculuk yapan Hobbit üçlemesinin ikinci filmi olan Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları'nda, Shire'lı Hobbitimizi Bilbo Baggins, cücelerin lideri Thorin Meşekalkanı ve  ekibi ile birikte Ejderha Smaug'un hüküm sürdüğü Erebor Cüce Krallığına ulaşmak için yolda türlü maceralarla karşılaşırlar. Yollarına devam etmek için Kayıp Orman'dan geçmek zorunda olan Cüceleri, ormanın hakimiyetini elinde bulunduran dev örümceklerle imtihanları onları yollarından alıkoymasa da, karşılarına hiç de beklemedikleri bir sırada Elf'ler çıkması ve kendilerini tutsak etmeleri onları şaşırtır. Thorin ve Cüceleri, Elf esaretinden kurtulmak için Bilbo Baggins'in yardımına ihtiyaç duyarken, diğer yandan Azog'un önderliğinde hızla güçlenen ve orduları büyüyen Ork'lar da cüceleri Yalnız Dağa ulaşmadan önce yok etmek için yola çıkarlar. Elf'lere rağmen Elf'lerin diyarında Cüceleri arayan Ork'lar, nehir üzerinde Cücelerin peşine düşerler. 

Bu kovalamacayı atlatmaya çalışan Cücelerin hazır olması gereken en büyük mücadele, Erebor Krallığı'nda kendilerini beklemektedir. Erebor hazinesinin içinde uyuyan Ejderha Smaug, Arkantaşı'nı almak isteyen cücelerle amansız bir mücadeleye girişecektir.

Hobbit serisinin ortadaki filmi Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları, Peter Jackson'un yine görselliği  ve aksiyonu sonuna kadar hissettirmek için elinden geleni yaptığını gösteriyor. Bu heyecana bir de 3D tekniği eklenince, izleyici yer yer nefesini tutarak izliyor macerayı. Martin Freeman (Hobbit Bilbo Baggins), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Thorin Meşekalkan), Sylvester McCoy (Radagast), Peter Hambleton (Gloin), Aidan Turner (Kili) gibi oyunculara Yüzüklerin Efendisi serisinin hem yakışıklı hem de üstün yetenekli Elf'i Orlando Bloom ve yine bir başka Elf, savaşçı ve bir o kadar da güzel oyuncu Evangeline Lilly eşlik ediyor. Ejderha Smaug'un sesine hayat veren aktör ise Benedict Cumberbatch.




Film, öncelikle bu tarzda bir filme özlem duyan izleyiciyi 2013 yılı bitmeden mutlu ediyor. Yüzüklerin Efendisi serisinin tadını veremeyecek olsa da, civarında bir hazzı yaşatıyor hayranlarına. İlk filme göre bol aksiyonlu filmde, yer yer durağanlaşmalar görsek de geneli itibariyle aksiyona doyuruyor. Filmde özellikle yağmurdan kaçarken doluya tutulma misali, Cücelerin, Elf'lerden kaçarken bir de Ork'larla mücadele etmek zorunda kaldıkları sahneler filmin bana göre aksiyonu en yerinde kısmıydı. Bu sahnelerde özellikle Legolas (Orlando Bloom) ve Tauriel (Evangeline Lilly) olağanüstü yetenekleri izlemeye değer. Legolas'ın Yüzüklerin Efendisi'ndeki usta ok kullanışının daha fazlasını görebiliyorsunuz. Aynı şekilde Tauriel'in ustaca kullandığı ok ve kılıcı ile Ork'larla mücadelesi de çok başarılı. 



Filmde bana göre bir kaç eksik de şöyle: Öncelikle güzelleri güzeli Tauriel'in Cüce Kili'ye ("Aidan Turner") karşı başlayan aşkı tabi ki güzel bir şey. Ancak, sonraki filmlerde eğer bir yere bağlanmayacaksa, filmde bence izleyiciyi en sıkan kısımdı. İzleyici [özellikle erkek olanlar :) ] elbette Evangeline Lilly görmek isterler ancak, olanca hızıyla akmaya çalışan filmde, bu ikili arasındaki duygusallık insanı tebessüm ettirse de, sahnelerin hemen sonrasında başlayan ani değişim, yani romantik dramadan bir anda fantastik maceraya geçiş izleyicide bir afallama yaratıyor. Belki Peter Jackson bilerek bunu hedeflemiştir ancak bana fazla uzun ve gereksiz geldi bu sahneler.

Filmde sık sık üzerinde durulan Ejderha derisine saplanabilecek tek ok diye bahsedilen Kara Ok, izleyicide "ne zaman kullanacaklar?" ya da "şu Smaug'a bu oku kim saplayacak bakalım" diye düşündürürken, filmde hiç kullanılmaması bence büyük bir boşluk oluşturmuş. Yine, Peter Jackson bunu da düşünüp belki de serinin üçüncü filmine saklamak istedi ve öncesinde hikayesini izleyiciye öğretmek istedi AMA, bir film izliyorsak içindeki çoğu şeyin izlediğimiz filmle ilgili olmasını isteriz. Yani, ben bir ara izlediğim sahneleri kafamda bahis oynatmaya başladım, acaba bu filmde gösterecekler mi diye. 




Son eleştirim de filmin üçüncüsünün geleceğini bilsek de filmin final sahnesi. Sahneyi tabi ki burada anlatmayacağım, ancak keşke daha heyecan verecek şekilde bitirselerdi. Sırf 3.ye geçiş yapalım demek için bitirmişler. İnsanda bir yalpalama oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Genel itibari ile yorumum olumlu olsa da, birçok kısmında seyirciyi düşündüren filmi ,izlemenizi tavsiye ederim. Serinin son filminde tüm bu merak ve tereddütleri gidereceğinden şüphe duymadığım Peter Jackson'un, Yüzüklerin Efendisi finaline yakın bir kapanışı seyirciye sunup, oluşan merak ve olumsuz düşünceleri yok edeceğini temenni ediyorum.

İyi seyirler..


İŞTE FİLMİN FRAGMANI

The Hobbit : The Desolation of Smaug ("Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları")

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder