9 Aralık 2013

Gattaca


Yönetmenliğini, The Truman Show'un senaristliğini üstlenmiş olan Andrew Niccol'ün yaptığı 1997 yapımı Gattaca, başrollerinde Ethan Hawke, Uma Thurman ve Jude Law gibi usta oyuncuların oynadığı bir bilim kugu filmi. Tabi içinde dramayı ciddi anlamda barındırıyor.


Toplumda, doğumların bile kontrol edildiği, yeni doğacak bebeklerin her özelliğinin bilindiği ve süper insanı yetiştirme adına teknolojinin tüm kaynakları zorlandığı dönemde, Vincent ("Ethan Hawke") birçok hastalık ve genç yaşta ölüm riskini taşıyarak dünyaya gelir. Ailesi Vincent'ın durumuna her ne kadar üzülse de genç yaşta kaybedecekleri bir evlatları olduğu bilgisiyle yeni bir kardeş daha dünyaya getirmeye karar verirler. Yeni kardeş Vincent'a göre oldukça üstündür.

Vincent, hastalanma, yaralanma, ölüm..vs gibi olasılıkları sebebiyle toplumun en alt kademesindeki işleri yapmak zorunda kalır. Temizlik görevlisi gibi. İşte Vincent, uzaya gitme hayaliyle çocukluktan beri işe girmek için yanıp tutuştuğu uzay firmasına ancak temizlikçi olarak girer. Ancak herkesin hafife aldığı Vincent zekasını bu şirkete girmek için kullanan Vincent, toplumdaki en yüksek zeka ve fiziksel güce sahip bu seçilmiş insanların çalıştığı firmaya bu düşük seviyeli fiziği ile nasıl girecektir? İşte bunun cevabı Jerome Eugene Morrow ("Jude Law") ile kesişmesiyle netleşecektir.



Gattaca, teknoloji içeren bir film gibi olsa da aslında tamamen bir insanın hayali için nelerden vazgeçebileceği ve neler yapabileceğini anlatmak adına güzel bir film sayılabilir. Genellikle durağan ilerlemesi, renklerin sadeliği her ne kadar sıksa da, oyunculuk adına güzel tadlar bırakıyor. Özellikle Uma Thurman'ın ve Jude Law'ın çok genç hali, filmi benim gibi günümüz yılında izleyenler için bir hayli şaşırtıcı gelecektir. Ethan Hawke da genç ancak onun becerisi tamamen rolünde. Rolünü çok iyi oynayan Hawke, yaşadığı psikolojiyi karşıya geçirebiliyor.



Film değişik tarzı ve IMDB'den aldığı hiç de azımsanmayacak 7.8 puanı sebebiyle bir kez izlenmeli.

İyi seyirler..

Not: Jude Law'ın filmde merdiven sahnesi çok etkileyiciydi.


İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Gattaca


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder