5 Şubat 2014

Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak





İçine kapanık ve utangaç bir Türk genci olan Ekin'in ("İsmail Hacıoğlu"), dil öğrenmek için gittiği İtalya'da yaşadıklarını konu alan "Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak" 2011 yapımı bir Ali İlhan filmi.

Ekin'in, İtalya'da kalacak yeri daha önceden ayarlanmıştır ancak kendisini bekleyen bayan Enrica'nın ("Claudia Cardinale"), şiddetli erkek düşmanlığından haberi yoktur. Geçmişte çok güzel bir kadın olan Sinyora Enrica, sevdiği adam tarafından terk edildikten sonra, hayatını, hatta evini bile erkeklere kapatmıştır. Hayatla mücadele etmek için gündüzleri pazarda elleriyle yaptığı reçelleri satan, diğer zamanlarda kısmen terzilik yapan ama en büyük gelir kaynağı yurtdışından İtalya'ya gelen yabancı kız (!) öğrencilere evinin odasını kiralamaktan oluşan Enrica, Ekin'i de zaten kız zannettiği için kabul etmiş. Ekin'i gördükten sonra aynı sert tutumu sergilese de, gün geçtikçe Ekin'e ısınacaktır.



Ekin'e gelince... Babası tarafından kale çok alınmayan ancak amcaları tarafından okuması ısrarla desteklenen başrolümüz, Enrica'nın evine girdikten sonra hem erkek düşmanı yaşlı bir kadınla hem de hiç bilmediği İtalyanca ile savaşmak durumunda kalacaktır. Bir de bu dertlerin üzerine güzeller güzeli Valentina'ya ("Lavinia Longhi") olan aşkıyla mücadele etmek zorunda kalan Ekin, gün geçtikçe ezik olduğu kadar inatçı sempatikliği ile Enrica'nın kendisine karşı olan gardını yavaş yavaş kıracaktır.

Filmde, Claudia Cardinale'nin pürüzsüz oyunculuğuna İsmail Hacıoğlu'nun sempatikliği de eklenince, karşımıza tatlı bir traji-komik hikaye çıkıyor. İki farklı neslin, nasıl ortak paydalarda buluşabileceği ve arkadaş olabileceği anlatılıyor usulca. Türk ve İtalyan kültürü izleyiciyi sıkmadan, narince işlenmiş. 

Film, bir taklit veya özenti film gibi de hiç durmuyor. İtalyanca konuşma konusunda ben İsmail Hhacıoğlu'nun performansını beğendim ancak hakkını yiyemeyeceğim biri daha var. Sinyora Enrica'nın hayırsız ve serseri oğlu Giovanni'yi canlandıran Teoman Kumbaracibasi! İzleyen herkesin, kendisini orijinal İtalyan sanmasına sebep olacak kadar iyi giymiş rolü.

Fahriye Evcen'in de, konuk oyuncu olarak Enrica'nın gençliğini oynadığı, 47. Altın Portakal Film Festivali'nden En İyi Kadın Oyuncu ödülüyle dönen Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak filminin fragmanını yazının devamında bulabilirsiniz.

İyi seyirler..


İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder