19 Temmuz 2013

Limitless - ( Limit Yok )



Yazar Alan Glynn'in The Dark Fields adlı romanından uyarlanan 2011 yılı Neil Burger yapımı Limitless'ta (Limit Yok), kahramanımız Eddie'nin ("Bradley Cooper") sevgilisi Lindy'nin ("Abbie Cornish") ayrılma kararını açıklaması ile daha da dağınık hale gelen yaşantısının, bir gün uyuşturucu ürünleri ticareti yapan arkadaşını görmesiyle değişmesi işlenmektedir.  Arkadaşının ona beynin %100'ünü çalışır hale getiren MDT-48 adlı hapı vermesiyle bir anda çok zekileşen, konsantrasyonu hat safhaya çıkan ve tüm önemli kararları saniyeler içinde veren müthiş deha haline dönüşen Eddie, borsa ve finans gurusu Carl Van Loon'un da ("Robert De Niro") dikkatini çeker. Bir taraftan hep yazma istediği kitabını da çok kısa bir süre içinde bitiren Eddie, gün geçtikçe bu büyülü hapın verdiği etkiyle dozajı da arttırmaya başlar ancak hesaba katmadığı birşey vardır: Her hapın bir yan etkisi olduğu! Ki bu hapta bu etki tahmin edildiğinden çok fazladır. Bir taraftan bu müthiş özelliği devam ettirmek diğer taraftan da yan etkilere çözüm aramak isteyen Eddie'yi enteresan olaylar beklemektedir.

Film bence muhteşem bir film değil ancak senaryosunun özgünlüğü sebebiyle bence acayip izleme ilgisi çekiyor. Ben sanmıyorum ki hiç kimse bu filmi -sonunda beğenmese bile- yarıda bırakıp gitmez. İnsanda kendini Eddie'nin yerine koyma hissi uyandırması aslında filmin bence en önemli noktası. Herkes muhteşem bir zekaya sahip olmak ister ve Limitless sayesinde bunları yoğun şekilde hissedebiliyoruz.

Limitless'da, özellikle hapı aldıktan sonra Eddie'nin hayatının değişmesi, tüm renklerin sarıya dönmesi, görsel aydınlanma, parlaklık teması ve üstün zeka sayesinde olayları çok önceden görebilme yeteneğinin caddelerdeki iç içe geçmiş görüntülerle çok iyi yansıtılması film adına pozitif bir puan. Ancak aynı güzellikleri filmin sonunda fazla göremiyoruz. Üst düzey bir final yok. Hatta eleştiriler içinde, filmin böyle bir konusu varken neden daha fazla farklı konu üretilememiş tarzında yorumlar da var ancak bu kısmen doğru olmakla birlikte yönetmenin böyle bir akıl ile neler yapılabileceğini aslında çok iyi bildiğini ancak bir filme bunların tamamını sığdırmanın zor olduğunu da düşünerek filmi çektiğini düşünüyorum.

Sonuç olarak izlenmesi gereken özgün bir film olan Limitless'ın IMDB puanı 7.3'tür. 

Dipnot: Robert De Niro'yu son yıllarda Bradley Cooper filmlerinde görmeye başladık. Yönetmenler bu ikiliyi sanırım birbirine çok yakıştırıyor.

İyi seyirler...



İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Limitless - ( Limit Yok )

 

2 yorum:

  1. Filmi izlerken gerçekten bu haptan var mıdır, nereden buluruz, kaç paradır gibi soruları içinden geçirmeyen söze dökmeyen yoktur sanırım..
    Ayrıca filmi tekrar tekrar izlediğinizde, hangi sahnede neler olacağını biliyor olmanıza rağmen yine de filmin büyüsüne kapılmamak neredeyse imkansız
    Anonim Yorum: A.Ç :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuza katılıyorum...
    Teşekkürler Sayın A.Ç.
    ;)

    YanıtlaSil