6 Ocak 2014

Midnight in Paris (Paris'te Gece Yarısı)



Nişanlısı Inez ("Rachel McAdams") ile müstakbel kayınpederinin işleri sebebiyle Paris'e giden senaryo yazarı Gil ("Owen Wilson"), Paris'in büyüsüne kapılıp sıkıldığı senaryo yazarlığını bırakır ve hayalindeki romanı yazmaya başlar. Tamamen ailelerinin yanında gezmek için Paris'e giden çift, gündüzleri şehri gezmek ile vakit geçirirler. Gece ise Gil, romanının da esin kaynağı olan eski zamanlara, yani 1920'li yıllara duyduğu özlemle Paris sokaklarında dolaşır ve hafif çakır keyif olduğu bir gece hiç tahmin etmediği bir serüvene doğru yolculuğa çıkar.

Inez gündüzler, Paris'in gezilecek yerlerini gezmeyle oyalanırken, Gil ise her gece kendisini bir arabanın içinde bulduğu ve geçmişe yolculuk yaptığı o sokağa gider.

Woody Allen'in bu enteresan hikayesi özellikle senaryosu ile beni etkiledi. Her ne kadar masalsı bir hava da katsa, diyaloglar ve tarihe damga vurmuş sanatçıların kimyalarına da ışık tutan ve izleyiciye onları bir an olsun yanımızdaymış gibi hissettiren bir senaryo var karşımızda. Burada Owen Wilson'un oyunculuğunu da alkışlamak gerek.



Hemingway'den Salvador Dali'ye, Picasso'dan Fitzgerald'a kadar birçok sanatçının karakterlerine de ince bir ışık tutan Woody Allen, çoğu filminde kullandığı klişe şehir tanıtımlarına bu filmde de bolca dem vuruyor. ancak sanatçının başarısı da işte burada yatıyor bence. Çünkü her seferinde benzer klişeleri yaratırken seyirciyi her nasıl beceriyorsa kesinlikle sıkmıyor. 

Özellikle sanat tarihi ile yakından ilgili  ve keyifli bir film izlemek isteyen kişiler için tavsiye edeceğim bu filmin IMDB puanı tam 7.7!

İyi seyirler...


İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Midnight in Paris (Paris'te Gece Yarısı)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder