23 Eylül 2013

Bizim Büyük Çaresizliğimiz ("Our Grand Despair")


Bizim Büyük Çaresizliğimiz ("Our Grand Despair") Film Yorumu

Barış Bıçakçı'nın aynı adlı romanından esinlenilerek beyaz perdeye aktarılan Bizim Büyük Çaresizliğimiz ("Our Grand Despair"), birbirlerini çok seven iki arkadaş Ender ("İlker Aksum") ve Çetin'in ("Fatih Al") yıllar sonra Ankara'da tekrar bir araya gelip yaşadıkları hayattan farklı bir kısmı konu alıyor. Ender ve Çetin, arkadaşları Fikret'in, Almanya'dan Türkiye'ye tatile geldiği dönemde bir trafik kazasında anne-babasını kaybetmesi ve sonrasında aileden geriye kalan tek kardeşi Nihal'i ("Güneş Sayın") emanet edecek birini bulamaması sebebiyle, kendilerine iletilen Nihal'e göz kulak olma isteğini geri çeviremezler ve bu yeni ev arkadaşı ile aralarında enteresan ilişkiler başlar.

Nihal, henüz acısı taze, Ankara'da üniversite okuyan bir kızdır ve Ender - Çetin ikilisine bir türlü ısınamamaktadır. Ender ve Çetin de, kıza acımakla beraber nasıl iletişim kuracaklarını düşünmektedirler. Ve zamanla Nihal düzelir ve hoş sohbetler başlar. Bu enteresan kişilik Nihal'e karşı, hem Ender hem Çetin içten içe ilgi duymaya başlar. Bu durumu idare etmek hiç de kolay olmayacaktır.

Çok sevdiğim İlker Aksum'un ve diğer rollerdeki oyuncuların bana göre çok içten, çok gerçekçi oynadıkları Bizim Büyük Çaresizliğimiz, öyle aksiyon, gerilim, bilim-kurgu filmlerinde beklediğimiz olay-sonuç ilişkileri veya bol görsel şölen sunmuyor, baştan söyleyelim. Film tamamen sakin, çoğu izleyici için sıkıcı bulunabilecek düzeyde seyrediyor. Ancak filmi nedense bana keyifli hissettiren şeyler, iki erkek arkadaşın birbirlerine sevgili gibi bağlı olması ve neredeyse sıfır geçimsizlik yaşayarak "bekar"  hayatlarını sürdürmeleri idi. Filmde de bunu açıkça söylüyorlar, sevgililerimizin yerine kendimizi koyardık diye. Aman buradan ikili arasında Brokeback Mountain tarzı gay ilişkiler yaşanmadığını baştan söyleyelim. Sakın aklınıza öyle bir şey gelmesin. Zaten, eğer böyle olsaydı belki de filmin keyfi kaçardı. Birbirlerini o denli seviyorlar ki, aynı anda Nihal'e duydukları aşkı açıklıyorlar ve aralarında zerre rekabet, çekememezlik, "kız benimdir, hayır benim.." tarzı muhabbetler yapmıyorlar. Sevdiklerini bile paylaşmaya hazır bu iki arkadaş!




Nihal rolü ile Güneş Sayın'ın da hakkını vermek isterim. Özellikle anne-babasını genç yaşta yitirmiş bir üniversiteli psikolojisini ve davranışlarını, bu role tamamen uygun olduğunu düşündüğüm fizik yapısı, ses tonu ve mimikleri ile çok iyi oynamış. 

Filmin toplamına bakılınca belki aman aman bulunmayacağını düşünsem de bu tarz filmlerin Türk Sineması'nda daha fazla yer bulması beni mutlu eder. Çünkü film, oyuncuların iyi performansı sebebiyle, seyirciyi filmin içine çekiyor. Anı hissettiren filmlere de hep bir ilgi duymuşumdur. Olumsuz olarak ekleyeceğim tek önemli yer, anlamsız bir son ile bitmesi. Bu tarz sonlara alışığım ancak -bu tarz filmleri sıklıkla izlemekten ve tekrarlanmasından bıkmış olsam gerek- daha elle tutulur bir temaya dokunarak bitiş yaparlarsa daha çok sevineceğim. Zaten yavaş ilerleyen bu tarz filmler, kanımca izleyiciyi minik de olsa bir heyecanlandırmalı.

Film için orta halli bir Türk filmiymiş canım der gibi olduğunuzun farkındayım, senaryoda da ciddi şeyler vaat edilmiyor bunu da biliyorum ancak ben yine de aşağıdaki ödülleri alarak rüşdünü ispat ettiğini düşündüğüm mütevazi Bizim Büyük Çaresizliğimiz filmini fırsatınız olduğu bir boşlukta sakince izlemenizi tavsiye ederim.


Filmin aldığı ödüller:

En İyi Film (16.Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali-2011)
Jüri Özel Ödülü (30.İstanbul Film Festivali (Uluslararası)-2011)
Sinema Yazarları Ödülü (16.Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali-2011)
Halk Jürisi Ödülü (30.İstanbul Film Festivali (Uluslararası)-2011)
En İyi Görüntü Yönetmeni (30.İstanbul Film Festivali-2011)

Seyfi Teoman yönetmenliğindeki komedisi az dramatik komedi Bizim Büyük Çaresizliğimiz'in fragmanı ile sizleri baş başa bırakıyorum.

İyi seyirler...



İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Bizim Büyük Çaresizliğimiz ("Our Grand Despair")

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder