26 Ağustos 2013

Elysium ( Yeni Cennet )



District 9 filminden de hatırlayacağımız Neill Blomkamp'ın yönetmenliğini yaptığı Elysium: Yeni Cennet filmi, güzel görselleri ile birlikte uzayla dünya arasında geçen, zengin ile fakirin imkanları üzerine göndermeleri de barındıran aksiyon drama tarzında 2013 filmidir.

Matt Damon ve Jodie Foster'ın başrolde görüldüğü filmde, bir tarafta zengin ve varlıklı insanların dünyanın hemen üzerinde kurduğu Elysium adlı sanal gezegen ve sonsuz imkanları, diğer tarafta ise Los Angeles'ta insanların yokluk, hastalık ve kaos ile iç içe yaşadığı imkansızlıklar anlatılmaktadır. 2154'te geçen filmde Elysium, insanların hiç ölmediği, kanser, genetik bozukluklarla gelen kalıcı rahatsızlıklar, felç..vb. tüm hastalıkların 30 saniyede düzeltilebildiği teknolojiye sahip bir sanal gezegendir. Los Angeles'taki insanlarda başta sağlık sebebiyle buraya gitmek isterler ancak geçiş kapalıdır. Yapılan anlaşma sebebiyle dünyadakiler tabiri caizse köle gibi yaşarken Elysium'dakiler uçsuz bucaksız imkanlar ile iç içedir. Kahramanımız Max ("Matt Damon") çocukluğundan bu yana Elysium'a gitmeyi hayal eder. Çocukluk aşkı Frey'e ("Alice Braga") birgün Elysium'a gideceğine söz veren Max, bu hayalini gerçekleştirmeye çok yakındır. Ancak biraz da mecburiyetten gitmek zorunda olan Max'in ölümcül bir rahatsızlık sebebiyle 5 gün içinde orada olması gerekmektedir. Elysium'un koruyucusu, Savunma Bakanı Delacourt ("Jodie Foster") da Max'in bu hayalini engellemek için elinden geleni yapmaktadır.

Film, Neill Blomkamp'ın tahmin edilmesi hiç de zor olmayan gelecekteki dünya düzeni fikri üzerine kurulmuş, high-tech bir uzay aksiyon filmi silüetinde. Görüntüler başarılı dursa da, istenirse birçok teknoloji ve senaryo ile ilgili teknik hatanın bulunabileceğine inandığım Elysium, aslında izleyiciyi iki saatliğine güzel şekilde eğlendirecek bir film. Ancak kesinlikle bir efsane ya da başyapıt değil. Hatta yanından bile geçemez. Standart bir aksiyon filmi kıvamında ilerleyen Elysium'da sebep-sonuç ilişkileri çok klişe ve senaryo tahmin edilebilir derecede karmaşıklıktan uzak. Bununla beraber filmde hoşuma giden şey, tahmin edilmesi kolay bir gelecek hayalini sunarken bazı mesajları da vermesiydi. Gerçekten çok da uzak olmadığımız bir 100 yıl sonrasında gerçekten dünyanın yaşayışı bu şekilde olabilir.

Matt Damon'ın yine oyunculuğunda pek eksik bulamayacağımız Elysium'da Jodie Foster için keşke daha esnek bir rol bulunsaydı. Foster çok tekdüze ve basit bir oyunculuk yapmış. Muhtemelen performansının %50'si ile oynamıştır. Çünkü rol, kendisine hafif gelmiş.

Güzel vakit geçirmek için tavsiye edebileceğim ancak arşivlik olamayacak kadar sıradan da bulduğum Elysium filminin fragmanını aşağıda buluabilirsiniz. 

Not: Filmin IMDB puanı şu an 7.1.

İyi seyirler...


İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Elysium (Yeni Cennet)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder