26 Ağustos 2013

Martha Marcy May Marlene

Sean Durkin'in yönetmenliğini yaptığı, başrolünü de Elizabeth Olsen'in Martha karakteriyle oynadığı Martha Marcy May Marlene, iki yıl boyunca yanında kaldığı tarikatın sapkın davranışları arasında zaman ve mantık kavramını yitirmeye başlayıp ablasının yanına kaçan Martha'nın yaşadıklarını anlatan, resmi olarak drama-gerilim tarzda olduğu belirtilen ancak kanımca psikolojik tarafı ağır basan bir film.

Tarikatın başındaki kişi Patrick ("John Hawkes"), tabiri caizse kraliçe arılar gibi tüm herşeyin önüne serildiği, bayanlarla cinsel ilişkiye giren (aslında tecavüz demek gerek), herşeyin ortakalaşa üretilmesi ve tüketilmesini emreden, yeri geldiğinde de yanındakilerle hiç çekinmeden hırsızlığa kalkışan enteresan bir kişiliktir. İşte Martha bu enteresan davranışlara daha fazla tahammül edemez ve ablasına kaçar. Ablasıyla da bağları çok güçlü olmayan Martha, tarikat döneminde yaşadıklarını sanki kendi zamanında oluyormuş gibi hisseder ve devamlı kendisini tarikattan birileri takip ediyormuşçasına paranoya yapmaya başlar. Bu durumu, ona her türlü yardımı sağlamaya hazır ablası Lucy ("Sarah Paulson") ve eşi Ted'i de ("Hugh Dancy") huzursuz etmeye başlar. Kimlik ve zaman mevhumunu yitirmiş Martha, kötü anıları ve iç dünyası ile mücadele etmeye çalışacaktır.

Film, psikolojik tarafı ile aslında güzel sayılabilir ancak gerek yavaş ilerleyen senaryosu, gerekse tarikat kısmını fazla işlemeyişi ile sıkıcı olmaya başlıyor. Her ne kadar bence oyunculuğunun hakkını verse de Martha karakterinin o donuk sahneleri insanı bayıyor. Filmi "ben severim, katlanırım" diyenlerin izlemesini tavsiye edebilirim. Filmde elbette güzel mesajlar veya sahneler mevcut ancak insanda özellikle final sahnesi de dahil olmak üzere bir boşluk hissi uyandırıyor. Yine de film, keşfetmeyi seven ve farklı tarzlarda film izlemeye ilgi duyanlar için izlenmesi gerekecek yapımlardan biri. Bir de film, kesinlikle pornografik veya erotik diyemeyeceğimiz ancak tarikatın tecavüz mantığını ulu orta ve sıradan bir şeymiş gibi gösteren sahnelere sahip olması sebebiyle kimi izleyici için rahatsız edici bulunabilir.

Imdb'den 7.0 alan film için benim puanım maalesef 6.0'yı geçmez.

İyi seyirler...

İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Martha Marcy May Marlene



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder