17 Temmuz 2013

Argo - (Operasyon: Argo)




1979 İran Devrimi döneminde Amerikan Konsolosluğunda çalışanların rehin alınması ve bu esnada kaçmayı başaran 6 Amerikalının kurtarılmasını anlatan ve bariz Amerikan vatanseverliğini işlemek amacıyla çekildiğini hissettiğim Ben Affleck yapımı film, Argo'da, bu 6 kişi Kanada Konsolosluğuna sığınır ve çaresizce ülkelerinden kendilerini kurtarmak için gelecek olan Tony Mendez ("Ben Affleck") isimli ajanı beklerler. 

Gerçek bir hikayeden uyarlanan Argo'da, Tony Mendez, çok karışık ve tehlikeli bir durumda bulunan İran'dan bu 6 kişiyi nasıl kaçıracağını düşünür. Ve aklına, hayali bir film şirketi kurarak, İran'da çekimlere gelinmiş ve bu 6 kişi de filmde oynayacakmış gibi gösterme fikri gelir. 

Film 85. Oscar Ödüllerinde En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Kurgu dallarında 3 ödül kazanmıştır. Ben Affleck'in canlandırdığı Tony Mendez halen hayattadır ve 71 yaşındadır.

Benim film ile ilgili düşüncelerim şudur ki, filmin konusu, kurgu ve senaryo evet güzel. Yaşanmış olay olması ilgiyi daha da üst seviyelere çekiyor. Ancak filmde, keskin bir Amerikan vatanseverliğini, kendilerinden olmayanlara üstten bakmalarını ve İran halkını olabildiğince geri kalmış, aşırı dinci, hatta çoğu yerde hiç bir şeyden anlamazlar gibi göstermelerini rahatlıkla görebiliyoruz. Hani tam tabiriyle klasik Holywood filmi olmuş. Film ile ilgili İran'dan çok sert eleştiriler gelmişti. Oscar'da en iyi film ödülü almasına da gerek Ortadoğu'dan gerekse Batı'dan da kızanlar olmuştu.

Bence film bu eksiklikleri de göz önüne alınınca Oscar'lık gibi durmuyor. Kötü film asla değil ancak keşke çoğu kişinin ortak hissettiği konuları daha barışçıl, daha tarafsız gözle anlatsalardı.

Filmde sevdiğim kısımlardan biri de yaşanmış bir hikaye olması sebebiyle oyuncuların gerçek hayattaki kişilere benzetilmesi konusuydu. Karakterler, oynadıkları kişilere cidden güzel şekilde benzetilmişler. Filmin sonunda gerçek görüntüler gösterildiğinde bunu görebiliyoruz. 

Bir de filmden aklımda kalan bir şey var söylemeden edemeyeceğim, filmin hatırı sayılır bir kısmı 6 kişinin sığındığı ve kendilerine hem korum hem de barınma imkanlarını ardına kadar açmış olan Kanada Konsolosluğunda geçiyor. Yahu arkadaş bari adamlara filmin sonunda bir teşekkür falan etseydiniz. Sanki gerçekte yoklar gibi davranılması benim dikkatimi çekti. Ya da bu tamamen benim hüsnü kuruntumdur, bilemiyorum :)

Filmin IMDB puanı 7.9'dur.

İyi seyirler...



İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Argo - (Operasyon: Argo)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder