31 Temmuz 2013

True Grit - ( İz Peşinde )



1800'lerin sonlarında, Amerika'da, babası korkak bir adam olan Tom Chaney ("Josh Brolin") tarafından para yüzünden öldürülen küçük kızımız Mattie Ross ("Hailee Steinfeld") adaleti kendi yöntemleri ile bulmaya çalışmaktadır. Bu sebeple Arkansas'a gelen Mattie, burada tüccarlar ile yaptığı sıkı pazarlıklar sonucu sattığı atların parasını da yanına alarak, ülkenin en acımasız adamı -ve bir o kadar da sarhoşu- Rooster Cogburn'ü ("Jeff Bridges") babasını intikamını almak için kiralık olarak tutacaktır ve birlikte Kızılderili Toprakları'na geçeceklerdir. Ancak bu yolda, kendilerini, Tom Chaney'i tutuklamak için yollara düşmüş olan Teksas polisi LaBoeuf'ün  ("Matt Damon") karşısında bulurlar. Üçü de aynı amaca odaklıdır ancak işbirliği yapma konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Bu sorunun temel sebebi ise Cogburn ile LaBoeuf'ün bitmek bilmez inatlaşmalarıdır.

Film'de yakın zamanda gösterime girecek olan Amerikan yapımı Oldboy filminin başrolü Josh Brolin'i de görüyoruz. Kısa da olsa o da rolünün hakkını verenlerden. Josh Brolin'e yani namı diğer korkar Tom Chaney'e ulaşmayı hayat memat meselesi yapan Mattie'ye ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Hailee Steinfeld bu yaşında bu kadar yetenekli oynayabiliyorsa, ileride çok sağlam yerlere geleceğini düşünmek hiç de hayal olmaz. Rolünde, ciddi ve zeki kızı oynarken, izleyiciye sanki gerçek hayatta da karakteri böyleymiş gibi bir hava veriyor. İki adam arasında 14 yaşındaki bir kızın ara buluculuk yapışını hatta onlar çocuklaşırken kendisinin bir hanımefendi gibi davranması gerektiğini gösterişi filmi güzel kılan sebeplerden bir tanesi.

Matt Damon'a da bir parantez açalım. Kendisini genellikle kısa saçlı, traşlı ve atletik görmeye alışmış olan ben, filmdeki tipini görünce hem şaşırdım hem de etkilendim. Teksas aksanı ile yarım ağız konuşulan aksanı da, dönem uygun saç sakal şeklini de çok iyi taşımış. 

Yeri gelmişken, Jeff Bridges'ten es geçtiğimiz düşünülmesin. Kalitesini anlatmaya kelimeler yersiz kalabiliyor. Ne yazsak az kalır ve bu yüzden de takdiri bu yoruma değil de izleyiciye bırakmak en doğrusu olacaktır.

Filmde, çok detay vermeden bir iki sahneyi de eleştirelim. Kuyu sahnesi ve 4'e birlik çatışma sonrası kahramanların ölmeme alışkanlığı çoğu filmdeki gibi devam ediyor :)

Charles Portis'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Ethan Coen ve Joel Coen yapıyor. Film 10 dalda Oscar'a aday gösterilmişti ancak hiçbirinden ödülle dönemedi.  Ama bu durum filmi, Imdb'de 7.7 puan almaktan geri koymadı. True Grit, izlenmesi keyif verecek filmlerden bir tanesi.

İyi seyirler...


İŞTE FİLMİN FRAGMANI

True Grit - ( İz Peşinde)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder