22 Temmuz 2013

Black Swan - (Siyah Kuğu)



Yönetmen Darren Aranofsky, kendisine büyük saygı duyduran Requiem For a Dream'den tam on yıl sonra, tekrar -hatta bu kez çok daha iyi şekilde- ruhsal anlamda uç noktada yaşayan bir karakterin psikolojisini en keskin şekilde sunuyor Black Swan'da. 

Yükselen yıldız Natalie Portman filmde Nina rolüyle, annesinin de büyük teşvikleri sayesinde baleye gönül veren ve şehrin önemli dans okullarından birinde Kuğu Gölü balesinin baş balerini olmak için çalışmaya başlayan bir dansçıyı canlandırımaktadır. Amaç bellidir; aynı anda hem masumiyet, saflığı ve iyiliği temsil eden Beyaz Kuğu'yu, hem de kötülüğü temsil eden Siyah Kuğu'yu tek başına icra etmek. Nina, bir taraftan psikolojik sorunları ile mücadele ederken, diğer taraftan dans okulunun yönetmeni Thomas'ın ("Vincent Cassel") kendisini seçmesi için yoğun efor sarf etmektedir. Bunlar yetmezmiş gibi, bir de kendi karakteri ile taban tabana zıt bir kişilik olan ve davranışları ile tam bir Siyah Kuğu adayı Lily ("Mila Kunis") ile mücadele etmeye başlar. Zamanla ikili arasındaki rekabet yerini arkadaşlığa bırakmaya başlar ama Nina'nın en büyük derdi kendisi iledir. Çünkü iç dünyasında farklı bir Nina daha vardır. Tahmin edeceğiniz gibi kötü Nina!

Natalie Portman, hem oyunculuğu hem de role, dolayısıyla dansa çok ama çok uygun fiziği ile tabiri caizse damga vurduğu Black Swan sayesinde ilk Akademi Ödülünü kazanmıştır. Özellikle filmin sonlarına doğru Portman'ın performansı giderek yükseliyor. 

Film, tarzı itibariyle görsel çeşitlilikten uzak gibi durabilir, ama bu haliyle bile dans esnasındaki kamera geçişleri bu boşluğu dolduruyor ve izlenmesi çok keyifli bir hale geliyor. Filmin içinde Siyah Kuğu ve Beyaz Kuğu, yani kötülük ve iyilik arasındaki duygu rengi gerçek renklere birebir yansıtılmış. Siyah ve Beyaz görseller basit gibi dursa da duyguyu vermek açısından zekice düşünülmüş. Bir de filmden herkes farklı mesaj alabilir ama bana göre en derin göndermelerinden biri sanatçının sanatı için yapamayacağı yoktur mesajı, diğeri ise kontrolsüz hırsın ne denli tehlikeli bir duygu olduğu idi. 

Şunu da söylemekte fayda var Darren Aranofsky tarzı filmleri izlemiş ve beğenmemiş olanlar bu filmi izlediklerinde belki anlattığım kadar etkilenmeyebilir hatta direkt olarak sevmeyebilir. 

Film, Darren Aranofsky'nin gişe şanssızlığını da fazlasıyla kırmış ve 330 milyon dolar gişe elde etmiştir. 

Adet olduğu üzere filmin Imdb puanını da verelim:
Drama-Gerilim tarzındaki filmimizin puanı tam 8.1 ve Imdb Top 250 içinde kendisine yer edinmiş.

İyi seyirler... 



İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Black Swan - (Siyah Kuğu)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder