20 Temmuz 2013

Inception - ( Başlangıç )



İlk olarak şunu söylemek istiyorum, bu başyapıtı "konusu şudur", "şurada geçiyor"..vs. sözlerle anlatmayı pek istemiyorum. Bir yerlerde bahsedersem de hızlı geçmeye çalışayım. 

Efsane filmlerin yönetmeni Cristopher Nolan yine ağzımızı açık bırakacak kadar güzel bir film yaratmış. Bu film insana, bir filmin senaryosunda hiçbir zaman son noktanın bulunmadığını, hayalinin genişliği ile doğru orantılı olduğunu öğretiyor. Filmin rahatlıkla Nolan'ın ustalık eseri olduğunu düşünüyorum. Ne Batman, ne Memento! Inception ("Başlangıç") tektir Nolan için. Zaten senaryosunu tamamlaması tam on yılını almış. Üzerine film gelir mi, bunu göreceğiz. Ama ününü kolay kolay bırakmaz. 

Oyunculuklar mükemmel, başrolde Cobb'u canlandıran Leonardo DiCaprio artık beyaz perdenin efsane oyuncularından birisidir, bunu kanıtlamıştır, ununu elemiştir, eleği de asmıştır. Filmde başrolü bırakın, yardımcı erkek bile efsane oynuyor. Arthur'u canlandıran Joseph Gordon-Levitt'in herhalde otel koridorunda geçen o ünlü dövüş sahnesini hatırlamayan yoktur.
   
                                                                                - Filmin en sevdiğim fragmanı  -

                                                               

Sinemaya on yılda bir gelen filmlerden biri olan Inception,  çok özetle, Cobb'un insanların zihinlerine girip, rüyalarının içinden farklı tekniklerle en önemli sırları çekip alma yeteneğini üzerine kurulu. Cobb'a hayatını geri almak istiyorsa son ama bir o kadar da zor bir görev verilir. Bu kez rüyalara girip fikir çalmayacaktır tam aksine daha zoru olan fikir ekecektir! Bundan sonrasını, nörolojiyi, biyolojiyi, psikolojiyi ve tabi ki aksiyonu bolca birbirine harmanlayan filmde izleyebilirsiniz. Filmin görselleri de bence çok etkileyici. Bu etki öyle patlama, aksiyon ..vs anlamındaki güzellik değil, tamamen bir rüya ortamını izleyiciye hissettirecek özellikte olmasında. Keşke sinemada izleyebilseydi herkes. 

Film o kadar farklı ve özgün ki, kendisiyle kıyaslayacağımız bir film de yok. Bir de film bence tek izleme ile %100 çözülecek bir film de değil. Finali insanı çok düşündürüyor. Filmin içindeki rüya içinde rüya senaryoları zaten keskin zeka kokan ama kafayı karıştırmayı da iyi başaran noktalar. Bu sebeple tadından yenmemesini istiyorsanız iki veya üç kez izleyin derim. Kafanız rahat, ortamınız sessiz olsun izlerken. 

Bu filme, Imdb izleyicisi yaklaşık 800 bin kişi ortalama 8.8 puan verdi ve film, Imdb en iyi filmler listenin 14. sırasındadır. Filmin en sevdiğim fragmanını altta paylaşıyorum.

Bu filmi mutlaka ama mutlaka izleyin arkadaşlar.

Not: Filmde çok akılda kalan yine bir kaç sahneyi aşağıda paylaşacağım. Rüya içinde rüya ile ilgili de internette bazı güzel görseller var. Onları da ekleyeceğim.

İyi seyirler...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder