17 Temmuz 2013

Oldboy - ( İhtiyar Delikanlı )



Yönetmenliğini Chan-wook Park'ın yaptığı Uzakdoğu sinemasının kuşkusuz en iyi filmlerinden biri olan Oldboy ("İhtiyar Delikanlı"), Oh Dae-Soo adında bir adamın ("Min-sik Choi") yağmurlu bir günde kaçırılmasını, 15 yıl boyunca bir hücre-odada tutulmasını ve serbest bırakılmasının ardından kendisine bunları yapanlardan intikam almasını anlatmaktadır. 

Tutsak edildiği hücrede kafayı yeme noktasına gelen Oh Dae-Soo, hergün saçma sapan programları takip ettiği televizyon kanallarından birinde eşinin öldürüldüğü ve suçun da kendi üzerine atıldığı haberini görür. Bunun üzerinde kendine gelen ve intikam ateşi ile dolan karakterimiz kendini eğitmeye başlar. Tüm negatif özelliklerini ortadan kaldırmaya yönelik disiplin çalışmalarına ilaveten fiziksel güç ve dayanıklılık için de kendini geliştirir. Ve 15 yıl sonra serbest bırakılan Oh Dae-Soo sokaklara çıkar ve intikam yürüyüşü başlar. 

Oldboy bence izleyicide ciddi bir etki bırakıyor. Filmin müzikleri bile çok etkileyiciyken, bir de bunun üstüne şiddetin, intikam duygusunun, seksüel dürtülerin ve kontrollü ama bir o kadar da canavarca olan saldırı biçimlerinin etkisi eklenince tadından yenmeyecek bir kıvama bürünüyor. Hele hele Min-sik Choi'nin filmin başlarında tırlatmış bir adamdan, bir canavara dönüşmesi sırasında gösterdiği usta işi oyunculuk bence filmin en güzel noktalarından birisi. 

Bu filme, o dönemde Cannes'da jüri başkanlığı yapan Quentin Tarantino'da destek vermiştir ve film Cannes'da o sene Jüri Büyük Ödülü'nü kazanmıştır.

Filmde olumsuz bulduğum yerlere gelecek olursak, izlerken nefesimi kesse de koridor boyunca tek başına o kadar adamı tuzla buz etmesi biraz abartılı görünüyor. Bir de filmin içinde bazı yerlerde filmin takibi zorlaşabiliyor. 

Tam bir psikolojik drama havasında geçen filmi bence kesinlikle izlemelisiniz. İnsanı allak bullak eden enteresan bir film.

Filmin IMDB puanı 8.4'tür ve en iyi 100 film içerisindedir.

Not: Filmde aklımda kalan ve beni etkileyen birkaç sahneden alınmış görüntüleri de altta paylaşıyorum.

İyi seyirler...



İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Oldboy - ( İhtiyar Delikanlı )








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder