29 Temmuz 2013

Inglourious Basterds - ( Soysuzlar Çetesi )



1941 yılında Nazi işgali altındaki Fransa'da Führer'in emriyle tüm Yahudiler tek tek saklandıkları yerlerden toplatılmak istenir. Komutan Hans Landa ("Christoph Waltz") bölgesinde mandıracılık yapan Fransızlar arasında 4 Yahudi ailesi olduğunu duyar ve bölgeye gelir. LaPadite'nin ("Denis Ménochet") evinde incelemeler yapar. Burada saklanan Yahudiler öldürülür ancak bir kız çocuğu kaçmayı başarır. Diğer taraftan Aldo Raine ("Brad Pitt") isimli Yahudi bir asker, Soysuzlar Çetesi adı verilen çetesi ile birlikte Yahudi'lere eziyet eden Nazi'leri tek tek öldürmek istemektedir. Ve bunu büyük keyifler yaparlar. Kafa derisi yüzmeleri ve ilkel yöntemlerle adam öldürmeleri, onları Almanlar arasında bile korkulacak bir şöhrete kavuşturmuştur.

Fransa'daki mandıradan kaçan küçük kızımız Shosanna ("Mélanie Laurent") büyümüştür ve bir sinema işletmektedir. Bu dönemde Alman askerler arasında ün yapmış genç bir teğmen ile yakınlaşır. Daha doğrusu asker ona aşık olur ve peşinin bırakmaz. Bu askerin kazandığı ün tek başına 300 askeri, keskin nişancılığı sayesinde öldürmesi sebebiyle gelir ve onuruna bir sinema filmi çekilmek istenir. Filmi yayınlamak içinse Shosanna'nın sinemasından daha iyi bir fikir yoktur. İşte bu sinema hem Aldo'nun hem Shosanna'nın hem de Hans Landa'nın kaderlerinin birleşeceği yer olacaktır.

Favori yönetmenlerimden biri olan Quentin Tarantino yapımı Inglourious Basterds ("Soysuzlar Çetesi") kesinlikle izlenmesi gereken bir film kanımca. 

Tarantino yine kafasındaki kurguyu klasik tarz diyaloglardan ziyade insanı eğlendiren esprili diyaloglarla sunuyor. Ancak sevdiği çatışma sahneleri kendisini hissettiriyor. Kafa derisi yüzmeleri, ölüm şekilleri ve gerçeğe yakın kan sahneleri bunlardan bazıları. Brad Pitt oyunculuk konusunda yorum kaldırmayacak kadar yetenekli bir aktör. Bunda şüphe yok. Diğer taraftansa, Tarantino'nun filmlerinde sık sık rol verdiği usta oyuncu Christoph Waltz 'in de hakkını verelim. Hem psikopatı hem de soğukkanlılığı haddinden fazla gösteriyor. Waltz bu filmdeki rolü sayesinde 2010 Oscar Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek ödülünü de almıştır.

Filmde izlemesi çok keyif verici ve heyecanlandırıcı birçok sahne var ama bence bunlardan en önemlileri 3 tane. İlki Waltz ile Denis Ménochet arasındaki filmin başındaki sahne. İkincisi bar sahnesi. Tam bir katliam yaşanıyor. Nefesinizi tutarak izliyorsunuz. Sonuncusu da filmin sonunda Brad Pitt ile Waltz arasındaki sahne. 

Olumsuz yorum yapılacak çok da fazla yer bulunmuyor filmde. Belki, rahatsız olabilecek izleyici için kanlı sahneler diye özetleyebileceğimiz sahneler belki az tutulabilirdi ama bu da Tarantino'nun tarzı. Ancak farklı açıdan bakarsak da bu sahneler Kill Bill'den daha fazla asla değil.

Gösterime 2009 yılında giren Inglourious Basterds - ( Soysuzlar Çetesi )'nin Imdb puanı 8.3 gibi yüksektir ve en iyi 250 film arasındadır. İzlemenizi tavsiye ederim.

İyi seyirler...



İŞTE FİLMİN FRAGMANI!

Inglourious Basterds - ( Soysuzlar Çetesi )



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder