23 Temmuz 2013

Masumiyet (1997)



Nuri Bilge Ceylan gibi, tarzını çok farklı bulduğum ve beğendiğim Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı Masumiyet, izleyici de ciddi etki yaratan başarılı Türk filmlerinden birisi. Daha önce N.B.Ceylan'ın tarzı için de söylediğim gibi Zeki Demirkubuz'un da kendine has bir tarzı var ve herkes beğenmeyebilir. Bir duyguyu işlemede ustalaşmış yönetmen Kader filminden daha sonra çektiği Masumiyet'te farklı hayatları bir noktada kesiştirip herkesin kendi saflığının ve masumiyetinin peşinden gidişini işliyor.

Hapisten yeni çıkan Yusuf ("Güven Kıraç") tertemiz ve masum bir karakteri canlandırıyor. Hapisten sonra gayesiz şekilde hayatına devam etmek isteyen Yusuf'un yolu Uğur ("Derya Alabora") ve Bekir ("Haluk Bilginer") ile kesişir ve kendini karışık bir aşk karmaşasının içinde bulur. Bir otelde devam eden yaşantılarında, Uğur'a, Bekir aşktan kafayı takmıştır, Uğur ise hapisteki Zagor'a. En sonunda da abla dediği Uğur'a, Yusuf duygularını belli etmeye başlar. Ve bu karmaşık duygular aralarında yürür gider. Özünde hepsi masumdur. 

34. Antalya Altın Portakal'da üç ödül alan Masumiyet'te, tam bir oyunculuk başarısı göze çarpıyor. Ben tek tek hem Derya Alabora'yı, hem Güven Kıraç'ı hem de bana göre en iyi oyunculuğunu sergilediğini düşündüğüm Haluk Bilginer'i çok başarılı buldum. Hepsi usta işi oynamış. Derya Alabora'nın bir hayat kadının davranışlarını çok gerçekçi oynayışı akılda kalıcı idi. 

Haluk Bilginer'in, Masumiyet'te akılda kalan en önemli performansı, şüphesiz efsaneleşen kır sahnesindeki müthiş konuşmasıdır. Yaklaşık 10 dakikada, bir insan tüm hayatını nasıl anlatır diye düşündürüyor insana. 

Zeki Demirkubuz'un kapı sahneleri artık kalıplaştı. Bu filmde de adalet makamlarındaki konuşmalarda bozuk ve gıcırdayan kapılara dikkat çekiliyor. Çoğu eleştirmen, bu sahnelerin adalet sisteminin bozukluğuna yönetmenin atıfta bulunduğunu düşünüyorlar.

Bence izlenmesi gereken çok başarılı Türk Film'lerinden biri olan Masumiyet için puan bilgisi sağlıklı olmasa da Imdb'de çok küçük bir kitlenin verdiği 7.8'lik puan ve Beyazperde'nin verdiği 4.2'lik puan (5 üzerinden) izleyiciye fikir vermesi açısından yeterlidir.

İyi seyirler...



İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Masumiyet


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder