15 Temmuz 2013

Bir Zamanlar Anadolu'da - (Once Upon A Time In Anatolia)



64. Cannes Film Festivali'nde ikinci önemli ödül olan Büyük Ödül'ü kazanan Bir Zamanlar Anadolu'da, Kırıkkale'nin bir ilçesinde gerçekleşen cinayeti çözmeye çalışan polis, doktor, savcı, jandarma ve yardımcı kişilerden oluşan bir ekibin, bir gece boyunca çorak topraklarda iz sürmelerini anlatmaktadır. Aslında konu bu kadar. Ancak film normal bir yönetmen tarafından çekilse (ki çekilmezdi) en fazla 70-80 dakikada bitebilecek iken Nuri Bilge Ceylan'ın (NBC) elinden tam 2 saat 40 dakikaya ancak sığdırılmış. Ancak burada filmi kötülemekten ziyade, NBC' nin bu denli kısır bir senaryoyu bu kadar uzatabilmesinde belki de marifet. Çünkü filmi izlerken hem "ne kadar sıkıcı, çok uzadı, birazdan uyuyacağım" diyorsunuz hem de sonraki sahnede ne olacak diyorsunuz. Filmin sesli sahnelerinden belki de daha uzun, sessizlik ve boşlukla baş başa kalınmış sahneleri mevcut. Bu da NBC'nin klasik tarzından başka birşey değil. 

Bir başka güzel sayılabilecek nokta da, doğal olarak kısır sayılabilecek toprakların nasıl görsel bir keyife dönüştürüldüğünde saklı. Bu da NBC'nin becerisi.

Filmin baş rollerinde hepimizin yakından tanıdığı isimler mevcut. "Savcı Nusret"i Taner Birsel, "Doktor Cemal"i Muhammet Uzuner, "Polis Naci"yi Yılmaz Erdoğan, katil "Kenan"ı Fırat Tanış, "Şoför Arap"ı da benim oyunculuğuna her zaman hayran olduğum Ahmet Mümtaz Taylan canlandırıyor. 

Film sanki hem bomboş hem dopdolu geldi bana. Herkes için farklı bir tat vereceğine eminim. Seven kadar sevmeyen de çıkar rahatlıkla. Öyle bir film çünkü. Oyunculuklar çok iyi. Sanki olay gerçekten o an gerçekleşiyormuş da oyuncular da gerçekten canlandırdıkları karakterlermiş gibi. Doğallık hat safhada. Bu doğallık sadece oyunculukta değil, konunun geçtiği topraklardaki yaşantıda da gayet güzel işlenmiş.

Filmin sonunda biraz boşlukta kalmasaydık daha iyi olabilirdi ama bence (sonunda bana sövüleceğini bildiğim halde) yine de izlenmesi gereken bir film.

Film Türk filmi olmasına rağmen IMDB'de 7.6 puanıyla yer almaktadır. Filmden birkaç görseli de paylaşmak istedim.

İyi seyirler...



İŞTE FİLMİN FRAGMANI

Bir Zamanlar Anadolu'da - (Once Upon A Time In Anatolia)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder